23 augustus – millefeuille met frambozen

Hiep hiep hoera! Oma is vandaag jarig! En hoe kan je dit beter vieren dan met een heerlijk taartje?

Een millefeuille is van oorsprong een Frans gebakje en betekent letterlijk ‘duizendblad’.  In dit receptje heb ik mij echter beperkt tot 3 lagen bladerdeeg, wat ik al meer dan voldoende vind!

Ingrediënten voor 4 ronde taartjes

voor de mascarponevulling

  • 250 gram mascarpone
  • versgeperst sap van een kwart citroen
  • 1 scheutje room
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels vanillesuiker

voor de bladerdeegkoekjes

  • 1 vel bladerdeeg

voor de afwerking

  • 2 eetlepels bloemsuiker
  • 2 bakjes frambozen (reken 8 frambozen per taartje)

Bereiding

1. Begin met het maken van de mascarponevulling.

Neem een ruime mengschaal en doe er de mascarpone in. Roer met een houten lepel de kaas tot ze zacht is.

Voeg het citroensap toe en een klein scheutje room. Roer met een garde tot je een smeuïge crème krijgt, waarvan de dikte vergelijkbaar is met half opgeklopte room.

Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Roer de zaadjes door de mascarpone.

Voeg de vanillesuiker toe en roer tot de suiker oplost in de mascarponecrème.
Schep het mengsel meteen in de spuitzak en leg hem een uurtje in de koelkast.

2. Maak vervolgens de bladerdeegkoekjes.

Verwarm de oven voor tot 170 °C, gebruik de heteluchtfunctie.

Rol het vel bladerdeeg uit op je werkblad.
Druk rondjes uit het deeg met de uitsteekring. Je hebt drie rondjes nodig per taartje.
Als je nog wat restjes overhebt, kneed dan het bladerdeeg. Laat 10 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en maak opnieuw rondjes uit het deeg met de uitsteekring.

Neem een ovenplaat waarop je een vel bakpapier legt (of een siliconenmatje), met daarbovenop de rondjes bladerdeeg.

De koekjes mogen tijdens het bakken niet opblazen. Leg nog een vel bakpapier (of een siliconenmatje) op de deeglapjes, zodat je genoeg tegengewicht geeft. Plaats er vervolgens een tweede ovenschaal bovenop.
(Ik heb op de tweede ovenschaal nog een taartvorm (met bakerwten) gezet, zodat er genoeg druk is).
Als dit allemaal een beetje ingewikkeld lijkt, bekijk dan nog eens dit filmpje.

Bak de cirkels bladerdeeg in de voorverwarmde oven 20 à 25 minuten. Bij mij duurde dit iets langer. Ik heb het bladerdeeg gebakken gedurende 30 minuten.

3. Nu kan je beginnen aan het assembleren van de taartjes!

Laat de bladerdeegkoekjes afkoelen, want anders zal de mascarpone smelten.

Haal de spuitzak met de mascarponecrème uit de koelkast en knip er het topje af.

Neem de dessertbordjes en spuit er in het midden een klein toefje crème op. Leg daarop het onderste koekje. Zo bouw je een stabiel taartje.

P1060751.JPG    P1060752

Spuit een laagje van de crème over het oppervlak van het koekje. Indien nodig maak je de crème vlak met een mesje. Plaats daarop frambozen met de top naar boven.

P1060754

Leg daarop het tweede koekje en spuit er een laagje crème op. Plaats opnieuw frambozen op de mascarpone.

P1060755    1

Werk het taartje af met een derde koekje erbovenop en bepoeder het met wat bloemsuiker.

3

Gelukkige verjaardag, oma!

Tips

  • Het receptje vond ik in het tweede kookboek van Dagelijkse Kost van Jeroen Meus.
    dagelijksekost2
  • Hij gebruikt een ronde uitsteekvorm met een diameter van 7 cm. Als je dit niet hebt, kan je ook een glas gebruiken en zo de bladerdeegrondjes uitsteken.
  • Je kan naar hartelust variëren met dit recept! Zo maakte ik nog een taartje, in rechthoekige vorm, maar dit keer met bosbessen en frambozen.
    P1060794

 

 

 

Plaats een reactie