11 augustus – rabarberconfituur met passie

Zoals je al kon lezen in mijn vorige post hebben we heel wat rabarber in de tuin staan. Dit vraagt natuurlijk om een lekkere confituur! Zuivere rabarberconfituur smaakt soms een beetje te zuur, daarom heb ik het gecombineerd met passievrucht. De vrucht verzacht de smaak van de rabarber en zorgt voor een zoete toets. Normaal gezien is de verhouding bij confituur 1 kilo suiker (of iets minder) t.o.v. 1 kilo fruit, maar rabarber bevat al veel pectine en dus is de verhouding iets kleiner. Dit recept is geïnspireerd op de confituur van Madam Confituur.

Ingrediënten voor 3 grote confituurpotten

  • 840 gram fijngesneden rabarber
  • 40 gram passievruchtensap (Dit bekom je door 6 passievruchten te persen, neem ook het vruchtvlees mee.)
  • sap van 1 citroen
  • 700 gram kristalsuiker

Bereiding

Laat de rabarber, het passievruchtensap, het citroensap en de helft van de kristalsuiker een uurtje weken in een grote kookpot. Dit zal ervoor zorgen dat de smaken zich met elkaar vermengen.

Zet daarna de kookpot op het vuur en laat de rabarber zachtjes garen. Dit kan wel een uurtje duren. Hier hoef je nog niet echt te roeren.

Doe vervolgens de rest van de suiker (350 gram) bij de kookpot en laat doorkoken tot je voelt dat de confituur stevig begint te worden. Blijf roeren in de kookpot, zo niet zou de confituur kunnen aanbranden. Dit duurt ongeveer een halfuurtje. Je kan altijd even testen of de confituur klaar is door ‘de test met het bord’. Doe een klein beetje confituur op een bordje en wacht eventjes. Als de confituur gestold is, dan is hij klaar.

Giet de confituur in de gesteriliseerde confituurpotten en klaar is kees! Geniet van de confituur op een lekker boterhammetje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s